Om ändå

Även jag kikade in på Adlibris sida över den kommande bokrean. Det fanns ju en hel massa böcker. Jag orkade faktiskt inte kolla igenom hela. Men jag hittade en del intressanta böcker, det måste jag säga. Jag försöker dock att inte köpa så mycket böcker nu eftersom jag har ett antal här hemma som inte är lästa än.

Men här kommer en lista på de böcker jag gärna skulle köpa, men då antagligen vid ett senare tillfälle:

- Illiaden - Homeros
- Odysséen - Homeros
- Den stora spökräddningen - Eva Ibbotson
- The rule of the four - Ian Caldwell och Dustin Thomason
- Äppeldalen - Deborah Smith
- Strövtåg i språket - Catharina Grünbaum


Schönhauser AlleeNästa helg åker jag till Berlin! Jag ska hälsa på en kompis som bor därnere och pluggar just nu. Det ska bli superkul! Har inte varit i Tyskland på ett par år nu, så det ser jag framemot.

Den första boken vi läste nu under vårterminen var Schönhauser Allee av Wladimir Kaminer. Mina tankar om den boken står längre ner på sidan. En rolig grej jag kom på är att jag ju faktiskt kommer att bo på Schönhauser Allee när jag åker ner till Berlin! Intressant sammanträffande. Mitt hostel ligger på nr 19 och jag tror Kaminer bor på 89. Får kanske ta och göra ett besök ;)


Uppdatering på hög nivå

Oj, vad tiden har sprungit iväg och jag inte hunnit blogga. Förlåt skulle jag vilja säga till alla som flitigt besöker bloggen trots den extremt dåliga uppdateringen.

Här kommer några av anledningarna till att det varit så tomt härinne de sista två veckorna:

- Studierna: De brukar oftast vara boven i dramat. Men tyskan har tagit en hel del tid. Speciellt för att "komma tillbaka" till språket. Jag har inte pluggat tyska på typ 2,5 år. Så allt sitter inte riktigt som det ska (speciellt inte grammatiken...). Men det börjar lösa sig. Det går bättre och bättre.

- Köp av lägenhet: Jag och maken håller på och köper en ny lägenhet. Det kom lite överraskat eller vad man ska säga. Vi hade väl inte egentligen tänkt göra det men så blev det. Så just nu är det ganska kaosartat överallt i lägenheten då vi renoverar hela köket på vår gamla lägenhet inför försäljningen. Om dagarna så snurrar alla möjliga lägenhetsrelaterade frågor runt i mitt huvud och tar väldigt mycket tid. Men det ska bli bra till slut. Lägenheten vi köper är helt underbar, ett renoveringprojekt, men ändå underbar!

- WoW:
För alla er som inte vet vad denna förkortning står för så är det: World of Warcraft. Det är ett rollspel som man kör via internet. Jag och maken har börjat spela och det är lugnt sagt beroendeframkallande men sjukt kul. Med allt annat som händer just nu och som behövs göras i ens vardag så får jag ta och lära mig att ha ett sunt förhållande till detta tidsfördriv.

- Läsningen: Med tanke på allt ovanstående så har tiden med böckerna blivit i princip obefintlig, förutom de tyska böckerna som jag måste läsa i studierna. Jag har läst klart Bernhard Schlinks Der Vorleser sedan sista blogginlägget skrevs och mina tankar över den boken bör strax komma hit till bloggen.

Förlåt än en gång för den dåliga uppdateringen men jag hoppas ni har nåd för mig.


Tematrio - Olästa klassiker


Veckans tematrio från Lyran handlar om olästa klassiker - sådana som vi skulle vilja läsa och sådana som vi planerar att läsa.

1. Stolthet och Fördom
av Jane Austen. Det är egentligen skam att jag inte har läst den än. Den står här hemma i bokhylla och jag älskar filmen. Så, snart så.

2. Sagan om Ringen
av J.R.R. Tolkien. Den är en bok som man självklart måste läsa. Jag har dock inte läst den än bara. Började på första boken när jag var runt 14 år men överväldigades av detaljrikedomen. När min lista på böcker jag ska läsa innom den snaraste framtiden blivit lite kortare får jag ta mig an serien.

3. Anna Karenina
av Leo Tolstoj. Liksom Lyran själv vill jag läsa Anna Karenina. Ett självklart val.


Bernhard Schlink - Der Vorleser

Nästa bok på litteraturlistan är Der Vorleser av Bernhard Schlink. Den är ganska aktuell då den nu finns filmatiserad med Ralph Fiennes och Kate Winslet i huvudrollerna. Här i Sverige kallas filmen "The Reader".

Boken handlar om en 15-årig pojke som inleder en affär med en 30-årig kvinna. Kvinnan försvinner sedan plötslig och huvudrollsinnehavaren träffar henne inte förrän flera år senare i en rättssal. Hon verkar bära på en stor hemlighet som hon tydligen hellre åker i fängelse för än berättar.

Visst, handligen låter spännande. Jag har kollat på filmen hos videouthyrningen men den har inte riktigt fallit mig i smaken. Men nu blir jag tvungen att läsa den istället. Jag har enbart kommit cirka 20 sidor in i boken då pojken precis ska inleda sitt förhållande med kvinnan. Det är inte en del jag ser fram emot. Jag hoppas att den delen avslutas fort och att boken blir bättre efteråt. Men man ska väl inte ha för höga förväntningar.


Wladimir Kaminer - Schönhauser Allee

Also, endlich bin ich mit dem ersten Buch fertig!

Jag hade nog inga förväntningar på den här boken, utan det är som det brukar vara med böcker som man ska läsa genom skolan. Man bara sätter igång och läser dem.

Schönhauser Alle är en samling korta berättelser om människor som bor på gatan och saker som händer där. Ett viktigt tema i boken är invandring till Tyskland och integration. Men boken innehåller även en hel del funderingar och iaktagelser från författaren.

När vi i måndags tog upp den här boken på litteraturseminariet på universitetet ansåg många att boken var långtråkig och upprepande. Visst, många av historierna liknade varandra och hade ofta samma tema. Men jag tyckte mycket om de funderingar som boken tog upp och tänkte därför inte på den som långtråkig.

Schönhauser Alle är som sagt skriven på tyska och jag har ingen aning om den finns översatt till svenska. Det tyska språket är i alla fall väldigt lättläst och har bra flyt. Vår lärare säger att den innehåller mycket talspråk, men då jag inte läst överdrivet många tyska böcker lade jag aldrig märke till det.

Men kort och gott: Detta är en bra bok full av funderingar och iaktagelser. Jag tyckte väldigt mycket om att författaren iaktagit så många små saker och sedan skrivit om dem. Boken består som sagt av många korta historier och kan mycket väl läsas under en längre period då man tar en eller två historier åt gången.


RSS 2.0