Tål att läsas många gånger

Julevangeliet:

Och det hände vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls när Kvirinius var landshövding över Syrien. Alla gav sig då i väg för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Så for också Josef från staden Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad som heter Betlehem, eftersom han var av Davids hus och släkt. Han for dit för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som var havande. När de befann sig där var tiden inne då hon skulle föda. Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom de inte fick plats i härbärget.


I samma trakt uppehöll sig några herdar, som låg ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod en Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de blev mycket förskräckta. Men ängeln sade: "Var inte förskräckta! Se, jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket. Ty i dag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad, och han är Messias, Herren. Och detta är tecknet: Ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:

"Ära vare Gud i höjden
och frid på jorden,
till människor hans välbehag."

När änglarna hade farit upp till himlen, sade herdarna till varandra: "Låt oss nu gå till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss få veta." De skyndade i väg och fann Maria och Josef och barnet som låg i krubban. Och när de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det förundrade sig över vad herdarna berättade för dem. Men Maria bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för allt som de hade hört och sett, alldeles som det hade blivit sagt till dem.


Lästa böcker 2009

Här kommer listan på lästa böcker 2009. Den är inte ett dugg imponerande om man jämför med andra litteraturbloggare. Men som jag nämnt tidigare så har jag ganska nyligen börjat läsa "på allvar" igen.

- Såld av Vera Efron
- Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
- Jordens smartase ord av Fredrik Lindström
- När ingen ser oss av Karen Kingsbury
- Tusen strålande solar av Khaled Hosseini
Är det någon där? av Marian Keyes
- Emma av Jane Austen
- Utvandrarna av Vilhelm Moberg
- The Lion, the Witch and the Wardrobe av C. S. Lewis
- The Horse and His Boy av C. S. Lewis
- Invandrarna av Vilhelm Moberg
- Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer
- När jag hör din röst av Stephenie Meyer


Uppdatering i julmyset

Nu är det kvällen före julafton. Så snabbt det gått. Nu sitter jag hemma hos svärföräldrarna och ska väl kasnke ta och göra något mer innan vi går och lägger oss? Dessa dagar har vi i alla fall hunnit med en del:

- Har hunnit jobba med nyårskonferensen
- Läst Om jag kunde drömma snart tre gånger...
- Läst cirka 70 sidor i Gösta Berlings saga (Den är lite seg, men den är nog oförtjänt egentligen. Svårt att mäta sig med Om jag kunde drömma)
- Maken har byggt ett pepparkakshus (det andra för i år)

Jag sitter och längtar efter att få fortsätta läsa Twilight. Jag drömmer till och med om det på nätterna. Ska ut på mellandagarna och se om jag kan hitta dem annars beställer jag dem nog hos adlibris.

Bless!
Alexandra

Bortrest

Just nu sitter jag hemma hos pappa i Västmanland. Vi kommer att vara bortresta i princip fram till 3-4 jan. Förutom över nyår då jag ska hem till Uppsala för att genomföra konferensen jag arbetar med.

Så som du kära läsare förstår så kan det bli lite dåligt med uppdateringar. Men då de flesta läsare också är bortresta över julen så är det nog inte så många som har tid att läsa, så det går väl jämnt upp?

När jag började läsa på Om jag kunde drömma i onsdags trodde jag att det var en bok som jag skulle kunna krypa upp med lite då och då under julen och läsa för att sedan läsa ut den i början på januari när jag kommit hem. Men så blev det ju inte upptäckte jag när jag hade börjat läsa. Det blev sträckläsning med sena kvällar. De sista 150 sidorna sträckläste jag i natt fram till 02.20. Så jag får se om jag har bättre "tur" med Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Vi får hoppas på att den räcker hela julen ;)


Bless!
Alexandra


Stephenie Meyer - Om jag kunde drömma

Jaa, det här är verkligen decenniets kärlekshistoria! Och helt omöjlig att lägga ifrån sig. Den fångar en helt från första sidan. Det är inte ett skämt eller klyscha utan det gick knappt att sluta läsa. Jag funderar på vad det egentligen är som fångar en? De vackra vampyrerna, den intressanta handligen eller den omöjliga kärleken? Eller kanske alltihop?

Det är svårt att beskriva boken i ord men den ger en god-feeling. Man blir så lycklig när Bella och Edward får vara tillsammans och man vet att när han är närvarande så kan hon vara trygg. Även om deras tillvaro vajar mellan deras kärlek till varandra och Edwards  strid mot sin egentliga natur. Detta är en underbar berättelse om en kärlek som egentligen borde vara omöjlig.

Jag älskar Edwards ironi. Hur han skämtar om sig själv och vad han är. Det går verkligen inte att låta bli att älska honom men jag antar väl att det är meningen?

Jag säger bara en sak: Läs den!

Hysterin kring Twilight-böckerna är helt förståelig. Första boken är helt underbar. Jag älskade den verkligen och njuter av tanken att jag har tre böcker kvar att läsa och två filmer att titta på även om det sägs att den andra filmen inte är bra.
 


Julstök, julklappsjakt och spelkväll

 

Om det verkar som att jag är en IKEA-fantast när ni läser om mig här på bloggen så kan jag säga att det inte stämmer, jag råkar bara ha varit där två gånger på väldigt kort tid...

Igår hade både jag och maken inga föreläsningar på universitetet så vi skulle ta och köpa resten av julklapparna vilket faktiskt gick ganska bra. Vi startade dagen med en frukost på IKEA, vilket är ett hett tips. Det är jättemysigt att börja dagen där, äta en smarrig frukost, när varuhuset är nästan folktomt. Vi hittade alla julklappar, utom en.

På kvällen fick vi trevligt besök hem till lägenheten. En klasskompis till maken och hennes sambo. Det blev en trevlig spelkväll med RISK. Jag är inte stormförtjust i det spelet längre, det var jag dock när jag var liten. Igår hade jag noll flyt med tärningarna och lyckades aldrig hålla en hel kontinent. Men trevligt var det i alla fall.

Äntligen har snön kommit till Uppsala. Jag kände mig som ett barn när jag kom upp igår morse. "Det är helt vitt ute!" Helt underbart och äntligen får man väl säga. Nu hoppas jag innerligt att det ska ligga kvar och inte försvinna!

Bless!
Alexandra


En person som inte älskar mord och dråp

Just nu är hela svenska folket (känns det som) helt insnöade på kriminalromaner och deckare. Typ alla utom jag. Jag har aldrig förstått tjusningen med det hela, det är ju bara en massa mord och olyckligheter. Vad är det för roligt med det egentligen? Mysterier tycker jag om, där det händer en massa saker man inte förklara, med en massa spänning och så vidare. Men att nysta i mordhistorier, vem som mördat vem, hur man gjort det och så vidare, tycker jag inte är det minsta spännande.


Vad tycker du? Är jag helt ute och cyklar?


När det lider mot Jul

Nu har snart halva december gått. Helt fenomenalt fort har det gått. Det är enbart en vecka kvar på universitetet innan vi åker hem till familjen för att tillbringa större delen av lovet där. Julklapparna har vi börjat inhandla, men har en del kvar.

I veckan fick vi besök av en god vän, då satte maken ihop pepparkakshuset och vi gjorde knäck. Nu idag har vi varit i kyrkan på förmiddagen och jag håller precis på att laga mat. Sedan ska vi fortsätta julstöket och baka lite mer julgodis innan vi i kväll kanske får besök.

Det är så svårt att förstå att det snart är jul, speciellt nu när vi inte har någon snö. Jag har, sedan jag sista åren i tonåren haft svårt att känna att julen är på väg. När man var liten så väntade man och längtade hela december, varje dag gick i snigelfart tills det äntligen blev den 24e. Nu för tiden så smyger julen på en och man blir lika förvånad varje gång december har startat.

Så jag kan inte direkt påstå att jag har någon julstress direkt, vi tar sakerna som de kommer. Vi försöker ta det lugnt och hinna med allt i skolan, julpynta lite lagom och baka julgodis. Finns ingen orsak till att stressa upp sig. Julen handlar om kärlek och vänskap, att ta hand varandra, familj och vänner. Julen är inte till för att stressa ihjäl sig, få ångest och må dåligt.


Spår av Invandrarna

Ja, som sagt håller jag på och plöjer Utvandrarna-serien av Vilhelm Moberg. De är fruktansvärt bra böcker och man har nu börjat vänja sig med det gammelsvenska språket. Det är inte direkt något man möter i vardagen precis. Men nu märker jag att det börjar lägga sig tillrätta.

I veckan när jag och maken bakade pepparkakshus, eller ja, han bakade och jag diskade. Och jag höll på att prata om en av de nya formarna som vi hade införskaffat och höll på att säga: "Jag minns inte hur den är beskaffad". Jag hejdade mig dock mitt i meningen när jag insåg att min stackars make inte alls skulle förstå vad jag menade.

Sådant är roligt, att inse att man blir påverkad. Jag som språknörd tycker att det är ännu roligare, speciellt nu när jag går en kurs om språksociologi och språkpsykologi.


For the interested

Nedan följer en enkät som jag hittade hos Ett hem utan böcker. Du hittar dit här.

Vilken bok i dina hyllor har du haft längst?
Uhm, bra fråga. Någon av böckerna från barndomen, lista komer längre ner.

Vad… läser du just nu? läste du senast? ska du läsa sedan?
Just nu läser jag Utvandrarna-serien av Vilhelm Moberg. Jag är inne på Invandrarna. Innan denna bok slank jag dock in Häxan och lejonet och Hästen och hans pojke av C.S. Lewis. Efter Moberg kommer jag nog läsa Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf eller Twilight-serien.

Vilken bok verkade alla utom du gilla?
Svårt att säga. Kan inte komma på så många böcker jag inte gillat. Men John Steinbecks Möss och människor var inte något jag gillade även då jag läste den på rekommendation från en vän som gillade den skarpt...

Vilken bok intalar du dig själv att du ska läsa?
Intalar och intalar, jag ska någon gång under livet läsa till exempel Anna Karenina. Det är många böcker som jag vill läsa, men än så länge anser jag inte att det är intalning. Jag är fortfarande ung och har tid på mig!

Vilken bok som kommer ut inom ett år kommer du prioritera att läsa?
Jag är inte väldigt up-to-date med böcker som kommer ut, åtminstone inte i syftet med att läsa dem. Jag håller dessutom inte på att läsa någon serie där sista delarna inte kommit ut än. Harry Potter var sista serien där jag väntade på att böckerna skulle komma ut men sista kom ju för ett och ett halvt år sedan.

Sista sidan: läser du den först, eller väntar du tills det är dags?
När jag var yngre så kunde jag läsa den först, men numera läser jag den alltid sist. Ofta får jag också hålla ett paper över sidan och läsa rad för rad på den för att inte råka gå händelserna i förväg.

“Författarens tack”: slöseri med papper och bläck, eller intressant?
Läser jag då och då, men det är beroende på bok och författare.

Vilken karaktär skulle du vilja byta plats med?
Väldigt bra frågor det här ;) Vet faktiskt inte. Jag har tyckt om väldigt många böcker, men frågan är om man hellre skulle vilja leva deras liv. Skulle jag välja någon så vore det nog Elisabeth Bennet, älskar hela den familjen.

Vilken/vilka författare, som du inte redan har läst, vill du läsa?
När jag läst klart de böcker som ligger närmast till hands så skulle jag vilja gå djupare in bland svenska klassiska författare som Pär Lagerqvist, August Strindberg, Selma Lagerlöf och Per Anders Fogelström. Vill kunna mitt eget lands litteratur.

Vilken/vilka böcker i dina hyllor har du haft sedan du gick i skolan?
Alanna - första äventyret av Tamora Pierce
I gudinnans hand av Tamora Pierce
Spelkortsmysteriet av Jostein Gaarder
Sofies värld av Josteins Gaarder
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban av av JK Rowling
Harry Potter and the Order of the Phoenix av av JK Rowling
Harry Potter and the Half-Blood Prince av av JK Rowling
Harry Potter and the Deathly Hallows av av JK Rowling
Den skarpa eggen av Philip Pullman
Bärnstenskikaren av Philip Pullman
Tjuvarnas herre av Cornelia Funke
Fjädrar på vinden av Kristoffer Leandoer
Hundarna i stenen av Kristoffer Leandoer
Johannesnatten av Gull Åkerblom
Drakens Ö av Gull Åkerblom
Isflöjten av Gull Åkerblom

Vilken/vilka böcker har fått följa med dig på flest resor?
Min Bibel, helt klart. Den följer alltid med vart jag än åker.

Fanns det någon obligatorisk läsning som du hatade i skolan, men som visat sig vara riktigt bra tio år senare?
Jag har alltid älskat böcker och kan inte minnas någon bok som jag hatade i skolan. Tror att vi oftast fick välja böcker själva. Däremot har jag läst flera böcker i skolan som jag verkligen gillat till exempel Alkemisten och Huckleberry Finn.

Stephen King eller Anne Rice?
Har inte läst en hel bok av någon av dem. Men jag gillar inte skräck a lá King, så det måste bli Anne Rice.

Begagnade eller sprillans nya böcker?
Jag har alltid gillar nya böcker, de känns så färska på något sätt ;) Men jag är uppväxt på bibliotek så jag kan inte säga något ont om begagnade böcker heller. Har dessutom en hel del begagnade böcker i min bokhylla också.

Har du sett en film som visade sig vara bättre än originalet, det vill säga boken?
Njae, det tror jag inte. Jag tycker ofta filmen är bra även om den inte speglar alla invecklade handlingar i boken. Böcker och film är två skilda medium. Det går inte riktigt att skildra saker på samma sätt i dem. Böcker har sin charm och filmer har sin.

Finns det någon vars boktips du alltid lyssnar på?
Inte någon speciell person, nej. Speciellt inte just nu när jag håller på att läsa ikapp de böcker jag inte hunnit läsa de senaste åren. Just nu läser jag bara de böcker som jag har velat läsa väldigt länge (plus en hel del kurslitteratur...).

Rekommendera en bok eller en serie:
Ungdomsböcker: där vill jag speciellt rekommendera två svenska serier som jag knappt hört att någon fler än jag har läst: Johannesnatten (plus efterkommande böcker) av Gull Åkerblom och Änglar i hissen (och efterkommande böcker) av Kristoffer Leandoer. De är jättebra serier som jag läste som ung, men jag har knappt hört någon annan prata om dem. De är jättebra och behöver publicitet även om det nu antagligen är cirka tio år sedan de skrevs.
Vuxenböcker: Där vill jag rekommendera en författare: Karen Kingsbury. Jag har läst hennes bok När ingen ser oss som jag tyckte väldigt mycket om. Jag längtar till den dag då jag kan läsa fler av hennes böcker.

Bless!
Alexandra


Engelska idiom och talesätt

Jag fick su som sagt en hel del böcker på Norstedts. Har tänkt lägga upett inlägg om vilka böcker som jag fick med mig, men det har inte hunnits med än, får se om jag kan göra det snart. Men en av böckerna i alla fall heter: "Sagt och gjort - Engelska idiom, ordspråk, talesätt, citat". Den är faktiskt en ganska rolig bok, man blir så förvånad över de engelska motsvarigheterna till svenska idiom. Nedan följer några exempel:

- That's a horse of another color - Det var en annan femma.

- Like a dying duck in a thunderstorm - Som en fisk på torra land.

- Not for all the tea in China - Inte för allt smör i Småland

- You can whistle for it - Det får du titta i månen efter

Man förstår inte riktigt alltid logiken bakom. Som en döende anka i ett åskväder? Visserligen är väl "Det var en annan femma" inte så mycket bättre...

Bless!
Alexandra


Mysig kväll på IKEA

Igår satt jag hela dagen i redovisningar, vilket var både jobbigt och intressant. Utgångspunkten var att Sverige av någon outgrundlig anledning blivit en stormakt runt Östersjön och lagt alla nordiska länder under sig, samt de baltiska staterna men även Tyskland, Polen och Vitryssland. Vårt arbete var att som språkvetare försöka lösa problemet med vilket språk man bör tala i stormakten och hur man ska gå tillväga för att lösa språkproblemen. Alltså ett arbete om språkpolitik och språkplanering. Som sagt: jobbigt men ganska intressant.

När skolan vad slut hämtade Martin upp mig med bilen och vi åkte ut till Boländerna och IKEA. Vi köpte lite nödvändiga saker till cyklarna, en del julsaker och faktiskt den första julklappen. Vid 18.00-19.00 tiden satte vi oss ned i restaurangen på IKEA och åt kvällsmat. Var faktiskt väldigt mysigt att sitta där och äta och titta ut i mörkret. Restaurangen är mycket trevlig i lågtrafik, skönt att bara få sitta ner och njuta när den inte är full med massa stressande lunchgäster. Att äta frukost på IKEA är en annan sak jag gillar. Mycke trevligt och billigt också visserligen.

Sedan när vi gått ett varv i butiken åkte vi hem och kurade ner oss i soffan och tittade på Freaky Friday och smaskade på pepparkakskola och äppelmust.


Peter PanBild lånad från Uppsala stadsteater

Jag och maken har bokat biljetter för att titta på teatern Peter Pan nästa onsdag. Ser verkligen fram emot det =) Ska bli roligt att se en dramatisering av pjäsen. Tidigare har jag bara sett Disney:s tecknade variant och Finding Neverland, fast det är ju en helt annan sak.


De små sakerna

Små saker som hänt idag som ger tillvaron en extra guldkant.

- Fick tillbaka förra kursens tenta med ett resultat över förväntan. Alltid lika roligt.

- Det var fortfarande ljust ute när jag slutade skolan. Jag brukar ha föreläsningar till 16.00 så det är nästan alltid mörkt och tråkigt när jag slutar.

- Jag tog en härlig promenad hem. Uppfriskande att vara ute och gå. Man hinner dessutom tänka på en massa saker och titta på saker.

- Språktidningen låg på hallmattan och väntade när jag kom hem.

Det är sådana här saker riktigt kan förgylla en dag. Små saker att vara tacksam över.


RSS 2.0