Böcker vs. film


Jag såg förra veckan att man gör en nyfilmatisering av "Alice i underlandet" med bl.a. Johnny Depp och Anne Hathaway. Tycker detta är jättekul! Jag har (i alla fall inte vad jag minns) sett hela filmen i de föregående versionerna. Tror mig ha sett stora delar av den tecknade versionen dock.

Det är ju ganska på modet att göra filmatiseringar av stora och berömda böcker. Sådana som "Sagan om Ringen", "Kalle och Chokladfabriken", "Harry Potter" och "Narnia". Alla Jane Austens romaner finns filmatiserade och många av dem flertalet gånger.

Jag tycker att denna trend är bra av olika anledningar:

- Man kan uppleva bra historier på olika sätt. Ibland vill man mysa med en bok men ibland så kanske man hellre bokstavligen vill "se" berättelsen. Man kan då lägga märke till saker som man inte tänkte på i boken.

- "Alla" kan avnjuta den. Let's face it, alla tycker faktiskt inte om att läsa, sorgligt men sant. Men de som kanske aldrig skulle ta tid att läsa boken kan se filmen istället, och på så sätt ta del av historien.

- Det blir nytt och fräscht. Alla personer kanske inte gillar att kolla på äldre filmer utan vill ha de lite nyare och då är det ju bra att de får det.

- Man blir påmind om dem. Ibland glömmer man bort alla bra historier och då blir man påmind och kan avnjuta och återupptäcka hur bra deverkligen är.


Dock finns det ju negativa saker som följer med också:

- Allt handlar i slutändan om pengar. Inte alla filmar på grund av den fenomenalt braiga historien utan på grund av att den är känd och älskad och då går det ju att tjäna mycket pengar på den.

- Filmer brukar oftast vara 1,5 - 2h långa. Vilket medför att man måste dra ner på saker, ta bort saker och ändra på saker. Inte alltid positivt. Speciellt inte om man älskat saker i böckerna som man gärna ville se visuellt, och så inser man att det blivit borttaget.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0